Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. január 14., hétfő

Választások előtt... Izrael Állam választási rendszere

A KNESZET ÉPÜLETE JERUZSÁLEMBEN

Izrael Állam választási rendszere országos arányos képviseleten alapul. A mandátumok, azaz az egyes listák ülőhelyeinek a száma az országgyűlésben a választópolgárok által a listákra leadott szavazatokkal arányos.

Egyetlen korlátozás a 2%-os minősített küszöbérték: más szóval egy listának az összes leadott szavazatoknak legalább a 2%-át kell megszereznie ahhoz, hogy bejusson a Kneszetbe, Izrael Állam parlamentjébe.

E rendszer szerint a választópolgárok párt-listára szavaznak, nem egy, a listán szereplő adott személyre.

Izraelben bizonyos pártok közvetlenül, előválasztások („primaries”) útján választják jelöltjeiket a Kneszetbe. Más pártok az illető párt belső intézményei révén jelölik ki képviselőiket. Az ultra-ortodox pártok képviselő-jelöltjeit szellemi mentoraik (rabbijaik) nevezik ki.

A Kneszet választásokra négy évente egyszer kerül sor, de a Kneszet vagy a miniszterelnök előrehozott választásokról is határozhat, és bizonyos körülmények között négy évnél tovább is működhet. ◙

1 megjegyzés:

  1. Nem rossz a választási rendszer, demokratikusabb mint az USA-é ! Magyarországé talán még jobb ,mert nálunk a listán kívül személyekre is lehet szavazni. A küszöb viszont magas: 5 % , ezért is van Izraelben olyan sok kis párt.
    Valamikor - érdekes módon a diktatúrában - a képviselők visszahívhatók voltak, de a rendszerváltás után ezt eltörölték,ennyi demokrácia már sok volt !!!!!

    VálaszTörlés