Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. január 8., kedd

Harpaz ügy: az államügyész jelentése

AZ ÜGY FŐSZEREPLŐJE: BOAZ HARPAZ

Joszéf Sapira állami főellenőr vasárnap közzétette jelentését a két és fél évvel ezelőtt kipattant úgynevezett Harpaz-üggyel kapcsolatban.

A 248 oldalra kiterjedő jelentés anyagának zömét még a korábbi főellenőr, Micha Lindenstrauss hivatali ideje alatt gyűjtötték össze a vezérkari főnök irodájából, ahol minden telefonbeszélgetést rögzítenek. Ezzel szemben a Honvédelmi Minisztérium bizalmas anyaga nem volt hozzáférhető, miután több ilyen tartalmú CD-t (személyi számítógéphez használt kompakt lemezt) letöröltek, állítólag szándékosság nélkül. Ez a nyomozás számára nehézséget okozott.

A jelentés tisztázza Gabi Askenázi korábbi vezérkari főnököt (2007 – 2011) a gyanú alól, mely szerint köze lenne a Boaz Harpaz alezredes által 2010-ben szerkesztett hamisított dokumentumhoz, amely sikerrel akadályozta meg Joav Galant ezredes vezérkari főnökké történő kinevezését. A dokumentumot eljuttatták Ehud Barak honvédelmi miniszterhez. A már jelöltként nyilvántartott Galant kinevezésére végül nem került sor.

Askenázi és Barak között közismerten feszült viszony uralkodott. A jelentés Ehud Barak számos eljárásában is talál kivetnivalót. Gabi Askenázi vezérkari főnöki mandátumát további, ötödik évre is szerette volna meghosszabbíttatni, amibe azonban Ehud Barak nem egyezett bele.

A jelentés nem erősíti meg korábbi gyanút, amely szerint a hadsereg felső vezetése köreiben „összeesküvés” jellegű belső konfliktust szítottak, viszont súlyos hivatali szabálytalanságok történtek. Az egyik legsúlyosabb hiba az volt, hogy Boaz Harpaz leszerelése után is rendszeresen bejárhatott a legtitkosabb dokumentumokkal foglalkozó főtisztek irodáiba, és azok úgy tekintettek rá, mint magas összeköttetésekkel bíró bennfentesre. Így eshetett meg, hogy Harpaz az állam biztonságát érintő információkhoz juthatott. Harpazt a rendőrségen kihallgatták, majd bírósági eljárás kezdeményezését javasolták hamisítás gyanúja alapján.

A jelentésből kitűnik, hogy a honvédelmi miniszter és a volt vezérkari főnök irodái között valóságos „hadiállapot” volt.

Az áldatlan feszültséghez és a két fél közötti kölcsönös gyanakváshoz hozzájárult a Cáhál akkori szóvivője, Avi Benájáhu pontatlan közlése is.

A jelentés birtokában Jehuda Weinstein főügyész dönt majd arról, hogy indít-e az ügyben nyomozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése