Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. április 29., kedd

A határidő lejárt, Amerika bedobta a törülközőt • Indyk hazatért, Kerry Izrael megbélyegzésétől tart

Martin Indyk, az Egyesült Államok különmegbízottja az izraeli-palesztin békeegyezményt előkészítő megbeszéléseken vasárnap elhagyta a körzetet, és a közeljövőben nem tervezi a visszatérést.

Hírmagyarázók szerint ez világos jele annak, hogy a megbeszélések jelenlegi szakasza befejeződött.

Erre utal Barack Obama elnök múlt heti megjegyzése is, amely szerint egy szünet a feszültségekkel terhelt megbeszélésekben akár hasznos is lehet a felek számára.

Amerikai források nyilvánosságra hoztak egy hangfelvételt John Kerry külügyminiszter beszédéből, amelyben a politikus abbeli aggodalmát fejezi ki, hogy amennyiben a felek elvetik a „két nemzet – két állam” elvet, a nemzetközi közösség Izraelt apartheid államként bélyegezheti meg, miután a huzamos ideje fennhatósága alatt élő több millió palesztin nem bír izraeli állampolgársággal.

Kerry egy megújuló palesztin intifáda kitörésétől is tart. 

Az Egyesült Államok közvetítésével tavaly július 29-én megkezdett előkészítő megbeszélések kilenc hónapban megállapított határideje április 29-én, kedden lejárt. ◙
 

5 megjegyzés:

  1. Bizony, bizony, Izrael elszigetelődése folyamatos......

    VálaszTörlés
  2. Bizony-bizony, minden a Nagy Forgatókönyv szerint megy.
    Hála Istennek !

    VálaszTörlés
  3. Bizony-bizony a háborús helyzet nem változik. Hála Istennek !

    VálaszTörlés
  4. Ez az utolso megjegyzés otromba és értelmetlen.

    VálaszTörlés
  5. Az összes megjegyzëse az volt, amit eddig olvastam. Nem gondolkodik, csak közöl. Nem olvas, csak ír. Mindegy, hogy mirōl szól a hír, a lényeg, hogy valami negatívat írjon. Szerintem egyszerűen ignorálni kell a megjegyzéseit, és ennyi. Azt hisz, vagy gondol, amit akar, joga van hülyének lenni, és ezt még le is írni.

    VálaszTörlés