Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. január 4., szerda

Áramütés – az Elektromos Művek 30 százalékkal emelné a tarifát

A tarifa február elsejétől újra emelkedik. Mértékéről még vita folyik. Az izraeli Elektromos Művek – Chevrát Chásmál – legalább 30 százalékos emelést követel, Steinitz  pénzügyminiszter azonban kijelentette, hogy az nem lehet kétszámjegyű, így az elektromos áram árát szabályozó hatóság – Resut Háchásmál – valószínűleg “mindössze” 9 százalékkal emeli a tarifát. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy az utóbbi hat hónap során a mostani lesz a harmadik emelés, és a nyár vége óta a fogyasztók már 14,6 százalékos emelést voltak kénytelen elszenvedni, az újabb drágulás sokak számára nagy terhet jelent.

Az Elektromos Művek azzal indokolja követeléseit, hogy a Sínai félszigeti csővezetéket érő sorozatos szabotázs következtében kimarad az Egyiptomból érkező földgáz-szállítás, amely évtizedekig stabil fűtőanyaga volt az izraeli villamos erőműveknek. Tavaly óta ez megváltozott. Az Elektromos Művek vagy olcsó, de erősen légszennyező, ezért magas adóval sújtott nyersolajat, vagy drága finomított import kőolajat kénytelen égetni az erőművekben. Egyes erőművek átálltak a széntüzelésre, ez azonban igen súlyosan szennyezi a környezetet.

A sorozatos emelések leginkább a társadalom legalacsonyabb jövedelmű rétegeit sújtják: nem tudnak takarékoskodni a téli fűtéssel, sem a víz- és ételmelegítéssel, viszont a villanyszámla mind nagyobb százalékát vonja el a családi bevételekből.

Ameddig a tengerfenék alól kitermelt és állítólag hatalmas tartalékokat rejtő fúrások szállítani tudják a hiányzó, várva várt üzemanyagot, egy-másfél év is eltelhet, vagy még több is.

Az Elektromos Művek saját működésének hatékonyabbá tétele érdekében “karcsúsít”: megválik 500 ideiglenes alkalmazottjától. A Pénzügyminisztérium egyrészt hozzájárult a nyersolajra kivetett adó jelentős csökkentéséhez, másrészt jelentős kölcsön folyósításához. Az Elektromos Művek tartozása a bankoknak jelenleg 60 milliárd sékel (15,7 milliárd dollár). ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése