Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. január 17., kedd

Netanjahu mondta le a hadgyakorlatot • Irán hülyét csinál Amerikából?

Újabb szenzációról számol be a tikDebka [תיקדבקה] nevű biztonsági és hírszerzési témákkal foglalkozó, magát első kézből értesültnek nevező izraeli portál, amelynek cikkeit, értesüléseit, tanulmányait széles körben idézik.

A héber nyelvű portál kedden (január 17) közli: a napokban fél évvel elhalasztott monstre amerikai-izraeli légierő-gyakorlatot, amelyen nem kevesebb, mint 9000 (kilencezer!) amerikai katona – pilóta, navigátor, elhárító tiszt és komputeres szakember – vett volna részt, nem az amerikai fél halasztotta el, amint azt néhány nappal ezelőtt a honlap közölte (és a mi hírlevelünk is részben lefordítva közzé tette), hanem Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök mondta le!

Az ok – a portál szerint – az, hogy Netanjáhu nem tartja elég következetesnek az Egyesült Államok és kormánya fellépését az iráni nukleáris fegyverkezés ellen.

Az is szerepelhet az indokok között, hogy az izraeli kormányfő jelezni kívánja a hatalmas szövetséges felé: ha az nem akarja, netán nem meri katonai eszközökkel útját állni a maholnap kész ténnyé váló iráni atombomba előállításának, Izrael önmagában is megteszi a szükséges lépéseket.

Netanjáhu, természetesen, nem ezt mondta szó szerint Obama elnöknek csütörtökön, január 12-én lezajlott telefonbeszélgetésük során, ám gondoskodott róla, hogy bizonyos egyértelmű kijelentések jelenjenek meg az izraeli sajtóban. Január 15-én Moshe „Bugi” Jáálon miniszterelnök-helyettes (volt vezérkari főnök), 16-án pedig Avigdor Lieberman külügyminiszter fejezte ki aggodalmát afölött, hogy az Egyesült Államok kormányzata habozik fellépni az iráni szándék ellen, és itt lenne az ideje, hogy, úgymond, a szavak helyett a tettek beszéljenek.

A Debka szerint Netanjáhu személyesen utasította minisztereit olyan kifejezések kimondására, amelyet még közeli szövetségesek sem szoktak a Fehér Házzal kapcsolatban alkalmazni.

A hírportál forrásai szerint a leplezetlen izraeli kritika Obama és Netanjáhu viszonyában valóságos földrengésként hatott.

Netanjahu a tikDebka értesülése szerint megbizonyosodott afelől, hogy az amerikai kormányzat tartása „fellazult” az egyre agresszívebb iráni politikával szemben. Ennek egyik egyértelmű bizonyítéka, ahogy az amerikai kormányzat reagált január 9-én arra, hogy az iráni szakértők megkezdték az uránium 20 százalékos – a békés célú felhasználásnál jóval magasabb szintű – dúsításával kapcsolatos munkálataikat a Teherántól mintegy 160 kilométerre lévő Fordow föld alatti üzemében.


Az Egyesült Államok súlyának, visszarettentő erejének vészes gyengülésére utal az iráni válasz, amelyet Irán egy amerikai követelésre adott. Amerika a december 4-én Irán fölött lelőtt RQ-170 Sentinel tipusú drón (robotrepülő) visszaszolgáltatására szólította fel Iránt, mire az kedden felajánlotta, hogy egy játékrepülő-méretű modelljét küldi el az Egyesült Államokba. A modellt – győzelmi trófeaként – gyermekjáték-üzletekben tervezik árulni...
Netanjáhu és az izraeli katonai és gazdasági szakértők úgy vélik, hogy az Irán ellen eddig foganatosított szankciók semmiképpen nem alkalmasak arra, hogy meggyőzzék az Iszlám Köztársaság vezetőit az atomprogram leállítására. ◙

4 megjegyzés:

  1. Sajnos az OBAMA adminisztrácio sok hibával dol-
    gozik és igy Nemzetközi tekintélye egyre gyengül.Papi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban sok hibával dolgoznak, mint például hamis ürüggyel Irak megtámadása.

      Törlés
  2. Meg mindeg job a demokrata uralom mint a republikanusok
    a Mit romney öszepolta magat a töbiadofizetö 35% adot fizet ö 1

    VálaszTörlés