Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. január 4., szerda

Tárgyalás Ammanban: Izrael 21 pontja a palesztinoknál

Több, mint egy éves szünet után hétfőn találkoztak az izraeli és a palesztin tárgyalópartnerek.

A „közel-keleti kvartett”, azaz az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Közösség és Oroszország védnöksége alatt létrejött megbeszélésre Ammanban, Jordánia fővárosában került sor II. Abdallah jordániai uralkodó közvetítésével.

Az izraeli küldöttséget Jichak Molcho ügyvéd, Netanjáhu különmegbízottja, a palesztint Szaeb Arikat, a palesztin főtárgyalóként ismert politikus vezette.

Molcho közölte tárgyalópartnerével az izraeli kormány által megfogalmazott új, 21 pontból álló elvi javaslat-csomagot. Az izraeli fél e 21 elvhez ragaszkodni kíván az eljövendő tárgyalások során, részleteket azonban nem hoztak nyilvánosságra.

Ismert azonban ezen elvek talán legfontosabbika, amely Izrael biztonságát a legközvetlenebb módon érinti és amelyet a palesztin fél eddig mereven elutasított: az izraeli hadsereg jelenléte a Jordán folyó völgyében, amely Jordániát elválasztja a Palesztin Autonómiától, illetve egy leendő palesztin államtól.

Az izraeli sajtó úgy értesült, hogy az izraeli kormány ellenzi a tárgyalások időponthoz kötését a palesztinok által, minthogy az szinte garantálja a tárgyalások kudarcát.

A három és fél órán át tartó megbeszélések két ütemben folytak: az első ütemben a „kvartett” képviselői tárgyaltak az érintett felekkel, a másodikban a vendéglátó Jordánia külügyminisztere tárgyalt az izraeli és a palesztin küldöttekkel. A két fél „jó hangulatú és komoly” jelzővel értékelte a megbeszéléseket és megállapodtak, hogy a jövő héten újból találkoznak.

Izrael azzal a kifejezett kívánsággal állt elő, hogy a következő megbeszélés már személyesen Binjamin Netanjáhu és Mahmud Abbász között folyjék, a palesztinok azonban ezt visszautasították.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése