Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. január 2., hétfő

Jaffa Jarkoni 1925 – 2012


Énekesnő volt, előadóművész, talán a legnagyobb a maga műfajában az újkori Izrael történetében. Emblematikus, élő jelkép. Hozzá hasonló csak az öt évvel ezelőtt távozott Sosáná Dámári volt.

A két csillag 1948 körül tűnt fel a harcban álló Izrael egén.

Jaffa is oda ment, ahol az ég szakad: a frontokra. Függetlenségi Háború, 1948, Szináj hadjárat, 1956, Hatnapos Háború, 1967, Jom Kippuri Háború, 1973 – Izrael mai napig tartó túlélési küzdelmének az állomásai. Jaffa katonákat erősített a harcban, vígasztalt a bajtárs eleste fölötti fájdalomban.

Dalai hamar népszerűek lettek: a „Háámini jom jávo” (Hidd el, eljön a nap), a Báb el-Vád (az egyik legvéresebb ütközet színtere), a „Findzsán” (Kávéscsésze) a mai napig élő klasszikus.

Háborús énekesnek nevezték őt is, Sosáná Dámárit is, és harmadikként az egyetlen férfi dalénekest is, akit a közvélemény velük egyenrangúként ismer el, és aki – 120-ig – közöttünk él: Jehorám Gáont.

Az izraeli „olvasztó tégely” jól működik: ennek bizonysága lehet, hogy e három népénekest az askenázi (európai hátterű) kulturális „establishment” emelte a magasba – és mind a három keleti, illetve szefárd zsidó.

Míg Sosáná Dámári Jemenből alijázott gyermekkorában szüleivel, Jehorám Gaon jeruzsálemi szefárd (spanyol-zsidó) család leszármazottja, addig Jaffa Jarkoni – eredetileg Jaffa Abramov – a Kaukázusból bevándorolt család lányaként látta meg a napvilágot Tel Aviv egyik külvárosában.

Jaffa fellépései a kilencvenes évekig tartottak.

Az Alzheimer-kórt 2000-ben diagnosztizálták. Ez után még adott néhány televíziós interjút, de az utóbbi hat évben már egyre több emléket törölt emlékezetéből a kór. Izrael emlékezete azonban meg fogja őrizni alakját, egyéniségét, hangját. Néhány nappal 86. születésnapja után érte a halál.

Emléke legyen áldott. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése