Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. december 22., vasárnap

A tölgyfa és a macska, avagy miért beszél halkan Netanjáhu?

Vasárnap mindkét nagy reggeli lap, a Jediot Aharonot és a Jiszráél Hájom címoldalon foglalkozik Edward Snowden hivatásos kiszivárogtató informácójával: az NSA (National Security Agency, vagyis Nemzetbiztonsági Ügynökség) rádióelektronikai felderítéssel (SIGINT) foglalkozó titkosszolgálata egy „Broad Oak”, magyarul „Széles tölgy” fedőnevű akció keretében 2009-től rendszeresen elfogta és angolra fordíttatta Ehud Olmert akkori miniszterelnök e-mail üzeneteit, amelyeket Ehud Barak honvédelmi miniszternek, és kormánya más minisztereinek az internetes postafiókjaira írt.

Snowden szerint később Netanjáhu is az amerikai titkosszolgálatok érdeklődési körébe került.

Természetesen azt Amerikában is tudják, hogy az NSA izraeli megfelelője, a 8200 (itteni megnevezéssel: „Smone-mátájim") a tengeren túli kollégákénál jóval szerényebb ráfordítással és személyzettel, de világklasszis szakmai eredményekkel űzi a rádiós és komputeres felderítést, aminek köszönhetően Izraelnek nem volt szüksége egy hazáját eláruló szökött spion információira...

Netanjáhu miniszterelnök irodájában például – a TV2 fenti témával foglalkozó riportja szerint – egyáltalán nincs komputer, de még telefonkészülék sincs, továbbá nem használ e-mailt. A TV10 információja szerint a legkényesebb nemzetbiztonsági témákról a saját lakásába, a „konyhába” meghívott vezető személyekkel is mutogatásokkal kísért, alig hallható hangerővel folytat megbeszéléseket. Amiről pedig még ott sem eshet szó, azt a Moszád (remélhetőleg) abszolut lehallgatásbiztos irodáiban vitatják meg.

A Jediot Aharonot vasárnapi (december 22) száma szerint az amerikaiak titkosszolgálat 2007-ben Ehud Barak akkori honvédelmi miniszter észak-tel-avivi toronyházban lévő lakása ablakaival szemben, egy szomszédos toronyházban lakást bérelt, amelybe érzékeny rádióvevőkkel és antennákkal felszerelt lehallgató berendezést telepítettek.

A nem meglepő, de kellemetlen affért izraeli illetékesek megpróbálják kihasználni az immár 28 éve börtönben tartott Jonathan Pollard szabadon engedésének a kieszközlésére, mondván, hogy „kvittek vagyunk”: ő kémkedett az Egyesült Államokban Izrael javára (állítólag a pakisztáni atomfegyver amerikai információit akarta eljuttatni Izraelnek) – az USA pedig kémkedik utánunk...

A magyar közmondás szerint aki kíváncsi, hamar megöregszik. Az ezzel párhuzamos angol mondás súlyosabb következményeket helyez kilátásba: „Curiosity killed the cat”, vagyis a kíváncsiság megölte a macskát.

A kíváncsiság államok között egyenlő a kémkedéssel. A „Széles tölgy” akció nagyon megronthatja az Egyesült Államok kapcsolatait szövetségeseivel, sőt, megrövidítheti a Földön jelenleg elfoglalt vezető pozícióját.

1 megjegyzés:

  1. Snowden egy szökött spion, a zsidó spionok meg felderítők ! Mégpedig világszínvonalon ! Ráadásul olcsóbban ! Olyan fejlett spion technikát alkalmaznak,hogy a miniszterelnökük halkan beszél ! Meg nem használ elektronikusan lehallgatható eszközöket ! Ez tényleg világszínvonal !

    Az egész cikk felesleges, mindenki kémkedik mindenki ellen, nem kell a másik kémjét ócsárolni ! Mindenki követ el hibát, pár éve a moszad bérgyilkosai például egy sima polgári kamarát nem vettek észre !

    VálaszTörlés