Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. december 25., szerda

Gázai övezet: támadás és megtorlás • Készültség a Negevben

A Gázai-övezetet Izraeltől elválasztó határkerítésen dolgozott kedden Szalach Abu-Latif 22 éves izraeli beduin, Ráhát városból, amikor a határ túloldaláról palesztin céllövész golyója halálosan megsebesítette. Abu-Latifot első munkanapján érte a lövés. Hétfőn rakétát lőttek ki Gázából Askelon irányába, ennek azonban nem voltak sebesültjei.

Az Izraeli Légierő megtorlásként tucatnyi támadást intézett a Hamasz és az Iszlám Dzsihád gyakorlóterei és bázisai ellen. Palesztin jelentések szerint egy férfi és egy négyéves kislány életét vesztette. (A palesztin hírforrás nem számol be róla, miként kerül egy négyéves kislány a palesztin fegyveres terroristák gyakorlóterére, vagy annak közvetlen közelébe.)

A konfliktus a tavaly novemberi „Felhőoszlop” hadművelet óta a legsúlyosabb, és félő, hogy az azóta tartó viszonylagos csendnek végeszakad. Izraeli katonai megfigyelők szerint ugyanakkor a Gázai-övezetet uraló Hamasz-kormányzat jelen pillanatban nem érdekelt a konfliktus kiélezésében.

Mose Jáálon honvédelmi miniszter további intézkedésig elrendelte a Gázai-övezet Kerem Salom átjárójának a lezárását. Az intézkedés miatt 16 tonna eper és 100 ezer szál virág rekedt a határ gázai oldalán, amit európai exportra szántak.

Csütörtökön „Vaskupola” rakéta-elhárító üteget telepítettek a Gázai-övezet közvetlen közelében lévő Szdérot város közelébe, amely eddig a legtöbbet szenvedett a palesztin rakétatámadásoktól.

„Aki béketűrésünket próbálgatja – megjárja” – kommentálta a történteket Binjamin Netanjáhu miniszterelnök.

Az utóbbi napok sorozatos terrortámadásai ellenére Izrael készen áll a terrorcselekményekért bebörtönzött palesztinok harmadik, 26 fős csoportjának a szabadon bocsátására vasárnap, amire kötelezettséget vállalt az amerikai közvetítésű júliusi izraeli-palesztin megbeszélések keretében.

2 megjegyzés:

  1. Igen, a terror szülője a terror ! A válaszcsapás is a sok századig volt, de minek ?

    VálaszTörlés
  2. Sajnos a "palesztinok" csak az erőből értenek. Ezért kellene végre megmutatni nekik mekkora ereje van Izraelnek. De addig ingerlik, amíg a végén megtudják. Aztán majd persze lehet majd siránkozni meg sajnáltatni magukat megint. Primitív gyilkosok.

    VálaszTörlés