Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. december 15., vasárnap

Izraeli üzemanyag a Gázai övezetbe

Izrael vasárnap délelőtt megkezdte 450 ezer liter üzemanyag szállítását a Gázai-övezetbe. Az Izraellel hadiállapotban lévő, Hamasz-uralta terület lakosságának az utóbbi napok viharai súlyos nehézségeket okoztak. A szokatlanul bő esőzés otthonok ezreit öntötte el, miközben az övezet egyetlen, elektromosságot szolgáltató erőműve üzemanyag hiányában már 50 napja nem működik.

Az üzemanyag-szállítás tényét Raed Fatuh palesztin tisztviselő, az Izrael és a Gázai-övezet közötti áruszállítás felelőse közölte. Az üzemanyag-szállítás hétfőn és kedden is folytatódni fog.

Izrael szivattyúkat is szállít Gázába.

A szállítmányok árát Katar, a Perzsa-öbölbeli kőolajtermelő állam fedezi.

Fentieken kívül Izrael 800 ezer liter Diesel-olaj és 200 tonna háztartási gáz átszállításához is hozzájárult területén keresztül.

Izrael a múltban számos szigorítást vezetett be az üzemanyag- és építőanyag-szállításban, miután ezeket bizonyíthatóan terror-célokra, például izraeli területre vezető több kilométeres vasbeton alagutak építésére használták.

Egyiptom már régen beszüntette a Sínai félszigeten kitermelt földgáz szállítását mind Izraelnek, mind a Gázai-övezetnek, de mióta Egyiptom megsemmisítette a Gázai-övezetből egyiptomi területre vezető csempész-alagutakat, ez az illegális üzemanyag-forrás is "bedugult", így Izrael maradt az egyetlen lehetőség. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése