Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. december 8., vasárnap

Bennett: annektáljuk a Nyugati Part izraeli többség által lakott részét!

Naftali Bennett, a Netanjáhu-kormény gazdasági minisztere a Kol Jiszráél BÉT adójának a vasárnap reggeli riportműsorában felvetette a Nyugati Part (Ciszjordánia) zömmel zsidó lakosságú, teljes katonai ellenőrzés alatt lévő részeinek az Izraelhez csatolását.

A Bájit Hajehudi (Zsidó Otthon) nemzeti-vallásos pártot vezető politikus a riportműsorban annak a meggyőződésének adott kifejezést, hogy az izraeli fennhatóságot ki kell terjeszteni Jeruzsálem keleti részére és az úgynevezett Ecion-blokkra, ahol jelenleg négyszázezer izraeli zsidó él hetvenezer palesztin arab mellett.

Bennett beszélt az Izraelre gyakorolt hatalmas nemzetközi nyomásról is, ennek ellenére hangsúlyozta álláspontját: Izraelnek nem szabad feladnia polgárai biztonságáért viselt felelősségét.

A politikus az eddigi izraeli-palesztin tárgyalások eredményeit összegezve megállapította, hogy azokban semmiféle lényegi problémával nem foglalkoztak, mint például Izrael, mint zsidó állam elismerésével palesztin részről és Jeruzsálem ügyével. Arra is figyelmeztetett, hogy a Palesztin Autonómia csak a Nyugati Part fölött gyakorol ellenőrzést, míg a Gázai-övezetet a Hamasz terrorszervezet irányítja, amely ellenez bármilyen tárgyalást Izraellel, és annak esetleges megállapodásait eleve semmisnek tekinti.

Naftali Bennett pártja, a "Zsidó Otthon" 12 képviselőt küld a 120 tagú izraeli parlamentbe, a Kneszetbe. A párt a kormányzó koalíció tagja. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése