Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. december 5., csütörtök

Izrael hajthatatlan a Jordán völgy hovatartozása ügyében • Kerry: némi haladás; csak taktikai nézetkülönbségek vannak

Danny Danon, a honvédelmi miniszter helyettese csütörtökön nyilatkozott a Gáléj Cáhál, az Izraeli Hadsereg rádióállomása reggeli riportműsora keretében. Danon elvből kizárt minden, a Palesztin Autonómiával köthető kompromisszumot a Jordán folyó völgyének jövendő hovatartozásával, illetve e régió ellenőrzésével kapcsolatban.

A miniszterhelyettes nyilatkozatát John Kerry amerikai külügyminiszter március óta nyolcadik izraeli látogatásának kezdetén tette.

Danone, aki Netanjáhu pártjának, a Likudnak a tagja, hangsúlyozta: az izraeli polgári és katonai jelenlét a Jordán folyó völgyében, annak nyugati partján kritikus Izrael szempontjából. Semmiképpen nem járulunk hozzá, hogy a Jordániába vezető határátkelőhelyeken palesztin jelenlét legyen.

Sajtójelentések szerint John Kerry Netanjáhuval folytatott tárgyalása során ismerteti a John Allen tábornok, közel-keleti különtanácsadó által kidolgozott amerikai elképzeléseket Izrael biztonságának a garantálására az önálló palesztin állam létrejötte után. Az amerikai tervezet szerint az izraeli katonai jelenlétet – a palesztin követelést figyelembe véve – minimumra csökkentenék, és az izraeli jelenlétet egy, a Jordán folyó vonalában és a határátkelőkön telepítendő high-tech védelmi rendszerrel váltanák ki.

Abu Mázen, a Palesztin Autonómia elnöke több ízben kijelentette: soha, semmiféle izraeli jelenlétbe nem fog beleegyezni a Palesztin Autonómia keleti, Jordániával közös határán. Danon ezzel kapcsolatban kijelentette: az amerikaiak a technológiára bíznák a határ ellenőrzését, mi viszont itt élünk, mi viselnénk a kockázatokat. Láttuk, mi zajlott Egyiptom és a Gázai-övezet közös határán, és mi a helyzet Libanonban.

Danon szerint Netanjáhu akkor sem fogja feladni az Izrael biztonsága számára kritikus elveket, ha ez az izraeli-palesztin béketárgyalások végéhez vezetnek.
Izrael terve az, hogy a Nyugati Parton (Ciszjordánia) demilitarizált palesztin állam jöjjön létre, de annak keleti, Jordániával közös határa és az azzal párhuzamos több kilométeres földsáv a Jordán folyó nyugati partján és a Holttenger északnyugati partján az ott lévő izraeli településekkel együtt izraeli fennhatóság alatt maradjon. Általánosságban: Izrael biztonsági helyzete a független palesztin állam megalapítása után semmivel se legyen rosszabb a jelenleginél.

Netanjáhu és Kerry az iráni nukleáris program problémáiról is tárgyaltak. 
Kerry biztosította Netanjahut, hogy az Irán elleni legfontosabb szankciók érvényben maradnak a "Hatokkal" kötött átmeneti megállapodástól függetlenül.

Csütörtök este a közös sajtóértekezleten Kerry azt mondta: "Tudjuk jól, hogy a probléma nehéz és bonyolult, de ma történt egy szerény előrelépés". Hangsúlyozta: Izrael és az Egyesült Államok között legfeljebb taktikai nézetkülönbségek vannak. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése