Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. december 20., péntek

Didi Menuszi 1928 – 2013


Családját, az izraeli művészvilágot és az újságíró-társadalmat érte a veszteség pénteken, december 20-án Didi Menuszi halálával. 85 évet élt.

Dalszöveg-szerző volt és újságíró, humorista és a héber nyelv kimagasló, mesteri művelője.

Gévá kibucban született és nőtt fel, a Függetlenségi háborút 1947-48-ban a Pálmách elit-alakulatában harcolta végig. A héber nyelvben és irodalomban a jeruzsálemi Héber Egyetemen képezte magát.

Újságíróként is kiemelkedő volt, de „mestersége címere” a Jediot Aharonotban hetente megjelenő „Bdihamin” rovata volt (a bdihá = tréfa és a vitamin szavakból), amelyben közel 40 éven át utolérhetetlenül szellemes bökversekben figurázta ki az aktuális visszásságokat.

Dalszövegei még sokáig emlékezetesek maradnak: Efrájim Kison „Száláh Sábáti” filmjébe ő írta a „Li völáh” betétdal szövegét, Johanan Zarai „Majumba” musicaljában a „Kol orlogin” szomorkás dallamához is ő írt szöveget.

Dalszövegei a legismertebb énekesek: Arik Einstein,  Arik Lavi, Jehorám Gaon, Jaffa Jarkoni, Ran Eliran, Edna Goren ajkán csendültek fel, de a katonai együttesek is népszerűsítették.

A héber nyelvújításhoz is hozzájárult: az angol „musical” szóra ő találta ki a „mahazemer” kifejezést a „mahaze” (színdarab) és a „zemer” (dal) szavakból; a „midrehov” is az ő szóalkotása a sétálóutcára, éspedig a „midráhá” (járda) és a „rehov” (utca) szavak kombinációjával.

Az utóbbi években Parkinson-kór kényszerítette tolószékbe, de szelleme így sem hagyta cserben. A baráti kör és a tisztelők nem hagyták magára.

Az új Izrael szellemvilága ismét szegényebb lett egy fényforrással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése